Brusselse neoklassieke biënnale (BBN) 2024
Het hoofdkwartier van de Spaanse ambassade in Brussel, een van de weinige overgebleven neoklassieke gebouwen in de huidige Europese wijk, opent uitzonderlijk haar deuren ter gelegenheid van de Biënnale.
Om de twee jaar wil de Brusselse Neoklassieke Biënnale (BBN) de aandacht vestigen op dit erfgoed, dat ondanks zijn sterke aanwezigheid in de Belgische hoofdstad vaak over het hoofd wordt gezien. Gedurende twee weekends organiseert het BBN rondleidingen (ook in aangepast formaat) van interieurs die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek, wandel- en fietstochten, lezingen, workshops voor gezinnen en schoolgroepen.
Kanselarij Van de Spaanse Ambassade in België
Dit grote herenhuis werd gebouwd op een terrein in de Leopoldwijk, die op dat moment in volle ontwikkeling was, samen met tientallen andere gebouwen die bestemd waren voor een zeer welgesteld cliënteel, en combineert alle codes van een residentiële ontwikkeling: overdekte koetspoort, meesterlijke inkomhal met marmeren trap, staatsievertrekken met minutieus versierde kamers, waaronder talrijke trompe-l’oeil en heraldische lijsten, en een binnenplaats die leidt naar stallen waar zich zelfs enkele interessante “chasses-roues” bevinden…
Het herenhuis waarin nu de Kanselarij van de Spaanse Ambassade is gevestigd, behoorde toe aan graaf Philippe de Brouchoven de Bergeyck. Het werd op 23 mei 1929 gekocht door Francisco José Gutiérrez de Agüera y Bayo, toen ambassadeur, namens de Spaanse staat, dankzij een genereuze schenking van de Catalaanse industrieel Manuel Pereña. In die tijd was het de bedoeling dat het Huis van Spanje er gevestigd zou worden. Het moest de functies van ambassade, consulaat, culturele instelling en officiële kamer van koophandel van Spanje in België combineren. In de loop der jaren is het gebouw ook de thuisbasis geweest van een aantal verenigingen en diensten die verband houden met de Spaanse cultuur en het bedrijfsleven.
Sinds 2017 beschikt de Kanselarij over een culturele ruimte, het SPAIN arts & science LAB in België —het LAB— dat uitkomt op de binnenplaats waar bezoekers de muurschildering Butterfly Effect van de kunstenaars Esther Pizarro en Olimpia Velasco, winnaars van de internationale oproep voor openbare kunstprojecten We are nature. Een muur tegen klimaatverandering, onderdeel van het stedelijk kunstparcours van de stad Brussel (Parcours Street Art Brussels). Op 28 september kunnen bezoekers genieten van David Maroto’s tentoonstelling I Shall Be Dead But I Shall Have Lived.