Cassandre Balosso-Bardin: Het erfgoed van doedelzakken in Spanje

  • Muziek
  • Brussel
  • do, 13 februari 2025
  • 19:00 – 20:30
Cassandre Balosso-Bardin: Het erfgoed van doedelzakken in Spanje

Etnomusicoloog Cassandre Balosso-Bardin geeft een lezing over de doedelzakkentraditie in Spanje.

Van Galicië tot Majorca is Spanje een echt bastion van doedelzakspel. Niet minder dan zes of zeven regio’s hebben hun eigen soort doedelzak, elk met hun eigen muziek, cultuur en geschiedenis. In deze lezing verkent Cassandre Balosso-Bardin het rijke doedelzakerfgoed van Spanje vanaf de middeleeuwen.

Op basis van etnografisch onderzoek van de afgelopen twintig jaar zal de etnomusicologe spreken over deze traditie die gedeeld wordt door Galicië, Asturië, Aragon, Catalonië en Mallorca, waarbij ze de muziek en cultuur van deze regio’s zal delen. De lezing wordt geïllustreerd met foto’s en muziek uit zijn persoonlijke collecties en live optredens op Spaanse doedelzakken.

Cassandre Balosso-Bardin

Cassandre Balosso-Bardin is assistent-professor culturele musicologie aan de KU Leuven. Ze is de stichtende directeur van de International Bagpipe Organisation en de medebedenker van de Internationale Doedelzakdag, die wereldwijd gevierd wordt. Cassandre is opgeleid aan het Conservatorium voor Oude Muziek en speelt internationaal blokfluit en doedelzak. Momenteel schrijft ze een boek over doedelzakculturen over de hele wereld.

Balosso-Bardin begon op vijfjarige leeftijd blokfluit te spelen en studeerde oude muziek aan het CRR de la Vallée de Cheuvreuse. Ze werkte verschillende jaren bij het Centre de Musique Baroque de Versailles. Ze is klassiek geschoold en behaalde haar Diplôme d’Études Musicales in 2006. Na een aantal jaren oude muziek te hebben uitgevoerd, begon ze de wereld van de volksmuziek te verkennen via de blokfluit en de Galicische doedelzak, die ze ontdekte op een van haar vele reizen naar Spanje.

In 2022 kreeg ze een Chester Dale Fellowship bij het Metropolitan Museum om de eerste uitgebreide studie van hun doedelzakcollectie uit te voeren (2022-23). In 2015 voltooide ze haar PhD in etnomusicologie aan SOAS, waarbij ze zich richtte op de antropologie van Mallorcaanse doedelzakken. Ze treedt regelmatig op met groepen met verschillende culturele achtergronden, waaronder Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en, meer recentelijk, Noordwest-Afrika. Haar huidige projecten omvatten Världens Band, Amaraterra, Follow the Rats en Vellamo Quartet. Ze heeft op talloze festivals en podia opgetreden, waaronder de Proms, Womad en het Cambridge Folk Festival.

Plaats

Venue map

Buen Vivir, Fernand Cocqplein 23, 1050 Brussel

Openingsuren en toegang

Meer informatie

Muziekpublique

Credits

Deze activiteit wordt georganiseerd door Muziekpublique.