Code and Algorithms. Wisdom in a calculated world
iMAL en Fundación Telefónica presenteren in Brussel “Code and Algorithms. Wisdom in a Calculated World”, een tentoonstelling over het belang en de impact van algoritmen in de samenleving.
In de afgelopen jaren, gekenmerkt door een steeds meer kwantificeerbare en geparametriseerde wereld, zijn de woorden “code” en “algoritme” ons dagelijks leven binnengedrongen. Hoewel ze voor de meeste mensen onzichtbaar en onbegrijpelijk zijn, is het essentieel om te begrijpen hoe ze werken en welke ethische uitdagingen ze vormen, aangezien hun gebruik in verband met machinaal leren en Big Data talloze aspecten van ons leven bepalen, zoals werk, vrije tijd en gezondheid.
De tentoonstelling Code and Algorithms. Wisdom in a calculated world probeert dit fenomeen en de implicaties ervan begrijpelijk te maken door vragen en kennis te genereren die uitnodigen tot reflectie en debat met de volgende vragen: Kunnen algoritmen een grotere neutraliteit en efficiëntie garanderen? Zijn ze zo vrij van menselijke vooroordelen als we geneigd zijn te denken? Hoe kunnen we onze menselijkheid laten zegevieren in een berekende wereld?
De tentoonstelling, te zien van 17 november 2023 tot 18 februari 2024 iMAL Art Center for Digital Cultures & Technology in Brussel, wordt geproduceerd door Fundación Telefónica en gesteund door de Spaanse Ambassade in België. De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het Spaanse voorzitterschap van de EU en is gerelateerd aan het project The Future of Living, een cultureel programma van EUNIC BRUSSELS, bedoeld om een kritische en creatieve reflectie op kunstmatige intelligentie en de toenemende automatisering van ons leven, werk en sociale ruimten te bevorderen.
Het is samengesteld door Manuela Naveau, kunstenaar, curator en docent aan de Universiteit voor Kunst en Design in Linz, en wordt ook geadviseerd door verschillende experts. Het brengt werken van twaalf kunstenaars samen met informatieve audiovisuele beelden van Sergio Oslé, CEO van Telefónica España; Gemma Galdón-Clavell, doktor in Veiligheid en Technologiebeleid en directeur van Eticas Consulting; Marta Peirano, journalist en onderzoeker gespecialiseerd in technologie, en Coral Calero, doctor in Computertechniek en professor in Computertalen en -systemen aan de Escuela Superior de Informática van de Universiteit van Castilla-La Mancha.
Zij zullen ingaan op de impact van algoritmen op ons leven, hoe menselijke intelligentie en kunstmatige intelligentie elkaar kunnen aanvullen, wat de volgende ontwikkelingen op dit gebied zijn, wat algoritmische vooringenomenheid inhoudt, hoe de privacy van de gegevens die via algoritmen worden verkregen, kan worden beschermd en wat de impact op het milieu is.