Cinemamed 2016
Dit jaar staan er drie Spaanse films op het programma van Cinemamed: films van de jonge cineasten Cesc Gay, Paco León en Pol Rodríguez.
Festival van de Mediterrane Film
Het Festival van de Mediterrane Film zag het daglicht in 1989 met de bedoeling de Belgische en Brusselse multiculturele realiteit te weerspiegelen. Het festival biedt een dialoog en uitwisseling tussen Noord en Zuid, vertrekkend vanuit de diverse bevolkingsgroepen die in Brussel aanwezig zijn en vanuit de Belgische en Mediterrane vaklui die zich tussen het alsmaar toenemend publiek bevinden, of tussen de genodigden die graag aan de debatten en ontmoetingen deelnemen…
Met meer dan 60 films (fictie, documentaires, kortfilms) geeft het festival een overzicht van de jongste Mediterrane producties. Het biedt aan de toeschouwers een ontmoetingsruimte met hun favoriete acteurs, regisseurs en producers. Daarnaast staan er ook pittige avonden en concerten op het menu, net als een delicatessen markt.
Kiki, love to love / Kiki, el amor se hace
- Vertoning op 5/12 om 19u00 in Cinéma Aventure
- Van Paco de León Spanje – 2016 – 102’– VO tweetalige ondertiteling – Cinéart
- Met Paco León, Candela Peña, Álex García, Natalia de Molina, David Mora, Belén Cuesta, Luis Callejo, Luis Bermejo en Alexandra Jiménez
Vijf afzonderlijke liefdesverhalen onder de verzengende hitte van Madrid waar de hoofdrolspelers niet-orthodoxe seksuele handelingen ontdekken die ze nog voor ze deze uitproberen in hun leven integreren. Taboes worden doorbroken en ieder van hen slaat een nieuwe, sensationele en bevrijdende weg in waar lust en liefde niet worden geschuwd.
De film doseert slim drama en humor. Hier wordt er niets verdoezeld: de beelden zijn helder en kleurrijk en staan bol van een aanstekelijke levensvreugde die op de kijker overslaat.
Paco León werd in 1974 in Sevilla geboren. Hij is een Spaanse acteur, producer en regisseur. In Spanje verwierf hij vooral bekendheid om zijn rol in de serie Aida, een Spaanse komedie die bijzonder succesvol bleek en met heel wat prijzen bekroond werd. Op het witte doek was hij protagonist in Dieta mediterránea (2009), No lo llames amor… llámalo X (2011) en 3 bodas de más (2013). Zijn eerste door hem geregisseerde film was Carmina o revienta uit 2012 en zijn tweede Carmina y amén uit 2014. Dit jaar stellen we u graag zijn jongste film voor: Kiki, Love to Love.
Truman
- Vertoning op 7/12 om 19u15 in de Botanique
- Van Cesc Gay, Spanje – 2015 – 108’ – VO fr ondertitels– Libération Films
- Met Ricardo Darín, Javier Cámara, Dolores Fonzi, Eduard Fernández en Àlex Brendemühl
Wanneer Julián na acht jaar onverwacht bezoek krijgt van zijn beste vriend Tomás, herleven de twee vrienden - vergezeld door Juliáns trouwe hond Truman – oude tijden. Deze ontmoeting is niet alleen een reünie, maar ook een afscheid tussen beide vrienden omdat Julián heeft besloten zich niet meer te laten behandelen voor zijn terminale kanker. Ondertussen moet Julian afscheid nemen van zijn hond en gaan beide vrienden op zoek naar een nieuw thuis voor Truman. De mannen beleven vier onvergetelijke dagen op diverse steden, waaronder Amsterdam.
Dit intieme en humoristische portret met Ricardo Darín (El secreto de sus ojos) en Javier Cámara (Sex and Lucia, Hable con ella) in de hoofdrol, vertelt het verhaal van een vriendschap tussen twee verschillende karakters en de moed die nodig is om de dood te accepteren.
Quatretondeta
- Vertoning op 9/12 om 20u30 in de Botanique. Als afsluiter van het Festival.
- Van Pol Rodríguez, Spanje/Frankrijk – 2015 – 105’ – VO fr ondertitels– Arcadia Motion Pictures
- Met José Sacristán, Laia Marull, Julián Villagrán en Sergi López
De vrouw van de oude Tomás is overleden maar hij kan haar niet begraven omdat haar familie wil dat ze naar Parijs wordt gerepatrieerd en daar wordt begraven. Tomás besluit dan maar het lijk te gaan stelen om het in Quatretondeta te begraven, zoals hij zijn echtgenote beloofd had. Maar de oude man verdwaalt onderweg. Wat volgt is een volstrekt waanzinnige tocht waarbij Tomás en zijn lichtjes excentrieke reisgezellen enkel één doel voor ogen hebben: het lichaam terug ophalen.
Pol Rodriguez brengt met zijn eerste film een zwarte ontroerende komedie over de dood, de ouderdom en het geheugen.
Pol Rodríguez debuteerde in 1997 in de film, eerst als assistent van de regisseur Marc Recha voor de films Las manos vacias (2003), Dias de agosto (2006) en Petit Indi (2009). In 2009 assisteerde hij Claudia Llosa bij La teta asustada, die voor de Oscar van de Beste Buitenlandse Film werd genomineerd. Daarnaast heeft Pol Rodriguez deelgenomen aan een aantal TV films zoals L’ombre d’un crime, Delta en Jo, el desconegut. Tussen 2011 en 2012 werkte hij mee aan de films ¿Para qué sirve un oso? van Tom Fernández en aan The Pelayos van Eduard Cortés. Vandaag verleent hij zijn medewerking aan internationale projecten zoals Oliver’s Deal en Don’ Grow up. Zijn eigen film, Quatretondeta, markeert zijn debuut als scenarioschrijver en regisseur nadat hij aan de verfilming van meer dan 35 films heeft meegewerkt.