Kinolatino 2025

Het Spaans-Amerikaanse filmfestival Kinolatino keert voor een derde editie terug om een staalkaart van de huidige Latijns-Amerikaanse filmscène naar Brussel te brengen.
Het Kinolatino festival is het resultaat van een project van de socio-culturele vereniging Transit-Transat om de Latijns-Amerikaanse filmproductie in België te promoten. Het festivalinitiatief werd in 2021 gelanceerd door vier audiovisuele professionals die in verschillende Latijns-Amerikaanse landen geboren zijn. Voor de organisatoren is de Latijns-Amerikaanse cultuur, zoals die tot uiting komt in de film, bijzonder interessant omwille van de ervaring van de rassenvermenging, de sociale strijd en het emancipatorisch potentieel. De geselecteerde films laten verschillende politieke en sociale spanningen zien die aanwezig zijn op het Amerikaanse continent, maar met een universele dimensie. Elk jaar verwelkomt Kinolatino filmliefhebbers, hispanisten en lusofonen, maar ook leden van de diaspora en liefhebbers van Latijns-Amerikaanse culturen.
Het festival vindt plaats van 11 tot 19 april in de Cinema Place in Brussel, met een line-up van 13 speelfilms en 8 korte films: onder de vertoonde films zijn twee Spaanse coproducties:
Reinas
Cinema Palace, woensdag 16 april, 18:30u Tickets kopen
- Regie: Klaudia Reynicke, Spanje-Zwitserland-Peru, 2024 (104’)
- Bekijk trailer
Peru, jaren ‘90. De politieke situatie in het land is onrustig en de militairen controleren de straten. Twee tienerzusjes staan op het punt het land voorgoed te verlaten wanneer ze onverwachts herenigd worden met een afwezige vader. De moeder heeft zijn toestemming nodig om Peru te verlaten. De hereniging zal hun verdriet over de op handen zijnde verandering zowel versterken als verzachten. Deze film werd genomineerd voor de Zwitserse Oscar voor Beste Internationale Film.
Fresa y chocolate
Cinema Palace, zaterdag 19 april, 20:45 (slotceremonie) Koop tickets
- Regie: Tomás Gutiérrez Alea en Juan Carlos Tabí, Spanje-Cuba-Mexico, 1993 (111’)
- Bekijk de trailer
David (Vladimir Cruz) is een overtuigde communist die sociologie studeert aan de universiteit van Havana. Diego (Jorge Perugorría) is een homoseksuele kunstenaar die wordt getreiterd door de homofobie van het Castro-regime. Ondanks de vreselijke verschillen die hen scheiden, ontstaat er een diepe vriendschap tussen hen.