Neurowetenschappen in de 21e eeuw: van Cajal tot het menselijk genoom en kunstmatige intelligentie

  • Wetenschap
  • Brussel
  • ma, 13 november 2023
  • 19:00 – 21:00
Neurowetenschappen in de 21e eeuw: van Cajal tot het menselijk genoom en kunstmatige intelligentie

CSIC-wetenschapper Fernando de Castro zal vertellen over Santiago Ramón y Cajal en het ontstaan van de neurowetenschappen.

Iets meer dan een eeuw geleden begonnen we meer te leren over de hersenen. Santiago Ramón y Cajal (1852-1934) stormde de obscure reticularistische wereld binnen om met de neuronale theorie een cellulaire theorie op te leggen over het zenuwstelsel. Zijn ontdekkingen waren de sleutel tot de geboorte van de neurowetenschappen als nieuwe discipline.

Van 1900 tot het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog werd Madrid, dankzij Cajal en de Spaanse Neurologische School, het startpunt voor iedereen die onderzoek wilde doen naar de hersenen.

Daarnaast ontdekten zijn discipelen twee van de drie fundamentele typen gliacellen (Pío del Río-Hortega) en ontwikkelden ze de cybernetische architectuur waarvan onze computers en Kunstmatige Intelligentie zijn afgeleid (Rafael Lorente de Nó).

Fernando de Castro, wetenschapper aan het Centro Superior de Investigaciones Científicas, CSIC, zal een lezing geven over de man die een van de meest revolutionaire wetenschappers in de geschiedenis was en die met zijn hulp een van de meest vruchtbare scholen van de biogeneeskunde ter wereld vormde.

De Castro is hoofd van de Developmental Neurobiology Group-GNDe aan het Instituto Cajal, een centrum dat zich voornamelijk bezighoudt met de studie van myeliniserende aandoeningen zoals sclerose en met de ontwikkeling van neuroreparatieve strategieën en therapieën om de diagnose ervan te verbeteren.

Deze activiteit wordt uitgevoerd in het kader van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Het maakt deel uit van het project Año de Investigación Santiago Ramón y Cajal: cerebro, mente y cuerpo, dat in Brussel wordt georganiseerd door het Cervantes Instituut in samenwerking met het Brusselse kantoor van de Spaanse Nationale Onderzoeksraad, CSIC, en de vereniging van Spaanse wetenschappers in België (CEBE).

Het Cajaljaar begon in 2022 en zal lopen tot 2025. Het doel is om meer bekendheid te geven aan de nalatenschap van de wetenschapper en winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde in 1906.

Plaats

Venue map

Instituto Cervantes, Louisalaan 140, 1050 Brussel

Openingsuren en toegang

Meer informatie

Instituto Cervantes