Sensatie en Sensualiteit. Rubens en zijn erfenis
De tentoonstelling beschouwt de nalatenschap van Rubens in de schilderkunst: zijn invloed op de generaties na hem was aanzienlijk.
Voor het eerst onderzoeken het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), de Royal Academy of Arts Londen en BOZAR Brussel Rubens als rolmodel. De tentoonstelling Sensatie en Sensualiteit. Rubens en zijn erfenis brengt zo’n 160 werken samen: iconische schilderijen van Rubens, maar vooral ook van zijn artistieke erfgenamen.
Rubens (1577-1640) was de Quentin Tarantino van zijn tijd en bracht Vlaanderen naar de wereldtop van de schilderkunst. De meester-schilder was een eigenzinnige vakman en zette scènes neer vol geweld en wellust, maar ook met compassie en elegantie. Die thema’s inspireerden vele eeuwen de kunstenaars na hem, overal ter wereld. In deze unieke tentoonstelling van BOZAR samen met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en de Royal Academy of Arts in Londen maak je opnieuw kennis met het duurzame oeuvre van dit ontembare genie en dat van zijn erfgenamen. Je ontdekt ook doeken van Van Dyck, Watteau, Delacroix, Manet tot Kokoschka, naast etsen van Rembrandt en Picasso.
De tentoonstelling omvat werken uit de collecties van talrijke internationale musea, waaronder het Pradomuseum en het Nationaal Museum-Kunstcentrum Koninging Sofía (Madrid). Volgende werken reisden vanuit de Spaanse hoofdstad naar Brussel:
- De tuin der liefde (Peter Pauwel Rubens, 1633), Nationaal Pradomuseum, Madrid.
- Fortuna (Peter Pauwel Rubens en atelier, 1636-37), Nationaal Pradomuseum, Madrid.
- De bekering van de heilige Paulus (Bartolomé Esteban murillo, 1675-18682), Nationaal Pradomuseum, Madrid.
- Maagd met het Kind, aanbeden door de heilige Lodewijk, koning van Frankrijk (Claudio Coello, 1665-1668). Nationaal Pradomuseum, Madrid.
- Een faun ontbloot een slapend jong meisje (Pablo Picasso, 1936). Museum-Kunstcentrum Koninging Sofía, Madrid.
Curator: Nico Van Hout (KMSKA)