Spanish Influencers in Science V
De Spaanse chemicus Laura Lechugay en biomechanisch ingenieur Liesbet Geris nemen deel aan de nieuwe editie van de populair-wetenschappelijke cyclus Spanish Influencers in Science.
De Vereniging van Spaanse Wetenschappers in België (CEBE), in samenwerking met het Instituto Cervantes in Brussel en de Culturele en Afdeling Cultuur en Wetenschap van de Spaanse Ambassade in het Koninkrijk België, brengt ons een nieuwe editie van de populair-wetenschappelijke cyclus Spanish Influencers in Science.
Dit evenement, dat wordt voorgezeten door de voorzitter van de vereniging, Ana Barragán, zal op 13 oktober in het Instituto Cervantes kunnen rekenen op de deelname van de Spaanse scheikundige en onderzoeksprofessor aan de Spaanse Nationale Onderzoeksraad (CSIC), Laura Lechuga Gómez, en de specialist op het gebied van weefselmanipulatie en biomechanica aan de Universiteit Luik en de KU Leuven Liesbet Geris.
Laura Lechuga leidt de groep Nanobiosensoren en Bioanalytische Toepassingen bij het Catalaans Instituut voor Nanowetenschappen en Nanotechnologie (ICN2) in Barcelona. Zij is directeur geweest van de afdeling Sensoren en Biosensoren van het Instituut voor Micro-elektronica van de Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) van Madrid in Spanje. Zij is de auteur van meer dan 270 veel geraadpleegde wetenschappelijke publicaties en 8 octrooifamilies, en is medeoprichter van de spin-off bedrijven SENSIA, S.L. en BIOD, S.L. Zij heeft deelgenomen aan meer dan 80 internationale onderzoeksprojecten en is een actief wetenschapscommunicator.Tijdens de pandemie van het coronavirus ontwikkelde Laura Lechuga een eenvoudige, goedkope en snelle optische biosensor om COVID-19 op te sporen.
Liesbet Geris is Collen-Francqui onderzoeksprofessor in Biomechanica en Computationele Weefselengineering aan de Universiteit van Luik en de KU Leuven (België). Haar onderzoek spitst zich toe op multischaal en multifysisch modelleren van biologische processen. Zij is redacteur van verschillende boeken over computationele modellering en weefselmanipulatie. Zij heeft 2 prestigieuze ERC-subsidies ontvangen (beginnend in 2011 en consoliderend in 2017) om haar onderzoek te financieren en zij heeft verschillende onderzoeks- en jonge onderzoekersprijzen ontvangen. In 2018 kreeg ze het ereburgerschap van de stad Luik. Zij is lid en voorzitter geweest van de Jonge Academie van België (Vlaanderen) en lid van het strategisch alliantiecomité van de Society for Tissue Engineering and Regenerative Medicine. Zij is uitvoerend directeur van het Virtueel Menselijk Fysiologisch Instituut.
SPANISH INFLUENCERS IN SCIENCE
De reeks Spanish Influencers in Science is een initiatief van de Vereniging van Spaanse Wetenschappers in België (CEBE), dat tot doel heeft de wetenschap te verspreiden van toonaangevende onderzoekers en wetenschappers in hun respectieve disciplines, in samenwerking met Belgische collega’s. Het wordt gefinancierd door de Ambassade van Spanje in het Koninkrijk België via de fondsen van Diplomatie voor wetenschap, technologie en innovatie van het Directoraat Culturele en Wetenschappelijke Betrekkingen van het Spaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (AECID), dat tot taak heeft de internationalisering van wetenschap, technologie en innovatie in Spanje te bevorderen, wat in dit geval aanleiding geeft tot nieuwe samenwerkingsverbanden tussen de Spaanse en Belgische wetenschappelijke gemeenschap.
Het is een activiteit van #SPreadScience (Spain Spreads Science), een label dat in het leven is geroepen door het CEBE, het Instituto Cervantes in Brussel en de Afdeling Cultuur en Wetenschap van de Ambassade van Spanje om wetenschap, technologie en innovatie bij alle doelgroepen onder de aandacht te brengen en meer kennis en betrekkingen van Spaans-Belgische samenwerking op dit gebied te bevorderen.