Spanish Influencers in Science VIII: De wetenschap van kanker
Dr. María Blasco, wetenschappelijk directeur van het Spaanse Nationale Centrum voor Kankeronderzoek (CNIO) en prof. Sarah-Maria Fendt, hoofdonderzoeker bij het VIB Centrum voor Kankerbiologie, bespreken de nieuwste ontwikkelingen die de toekomst van kankeronderzoek vormgeven.
Als onderdeel van de serie Spaanse Wetenschap in het Buitenland is de Spaanse Influencers in Science terug, waarbij twee wetenschappers, van Belgische en Spaanse nationaliteit, worden uitgenodigd om een onderwerp met elkaar en met het publiek te bespreken. Deze achtste editie behandelt een onderwerp dat helaas maar al te bekend is bij veel mensen: kanker.
Enerzijds zal Dr. María Blasco, wetenschappelijk directeur van het Spaans Nationaal Centrum voor Kankeronderzoek (CNIO) en hoofd van de groep Telomeren en Telomerase, aanwezig zijn. Dr. Blasco is een moleculair bioloog die zich bezighoudt met de studie van telomeren en telomerase en hun rol bij kanker en veroudering. Haar werk is gepubliceerd in invloedrijke tijdschriften zoals Cell, Nature, Science en Cell Stem Cell. Dr. Blasco heeft vele prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder de EMBO Gold Medal, de European Association for Cancer Research Young Investigator Award, de Joseph Steiner Award en de King Jaime I Award for Basic Research. Ze werd ook geëerd met vier eredoctoraten in Spanje en is lid van verschillende nationale en internationale wetenschappelijke comités.
Van Belgische zijde zal Prof. Sarah-Maria Fendt, hoofdonderzoeker aan het VIB Centrum voor Kankerbiologie en professor Oncologie aan de KU Leuven, België, deelnemen. Prof. Fendt behaalde een MSc in Biochemie aan de TU München en een PhD in Moleculaire Systeembiologie aan de ETH Zürich. Ze deed postdoctoraal onderzoek bij MIT voordat ze in 2013 begon met haar onafhankelijke onderzoeksprogramma. Het laboratorium van Prof. Fendt richt zich op het begrijpen van de rol van metabolisme in metastasevorming en de principes van metabole regulatie die kankercellen in staat stellen te interageren met hun omgeving. Haar baanbrekende onderzoek is gepubliceerd in invloedrijke tijdschriften zoals Nature en wordt ondersteund door talrijke internationale subsidies, waaronder een ERC Consolidator Grant. Prof. Fendt is onderscheiden met de EMBO Gold Medal, de Beug Prize for Metastasis Research, de Leopold Griffuel Prize en de Francqui-Collen Prize.
Deze editie van de serie belooft boeiende inzichten te bieden in de kankerwetenschap, waarbij baanbrekend onderzoek wordt gepresenteerd en een dialoog wordt bevorderd tussen twee vooraanstaande experts op dit gebied.