Tentoonstellingen van Spaanse kunstenaars in Brussel in maart 2024
Onder andere Guillermo Mora bij Iréne Laub of Pep Vidal bij LMNO presenteren hun nieuwste werken.
Ida y vuelta van Guillermo Mora & Adelheid De Witte
- Tot 13 april.
- Irene Laub Galerie, Van Eyckstraat 29, 1050 Elsene.
In de praktijk van Guillermo Mora en Adelheid De Witte schommelt de schilderkunst tussen verschillende toestanden en materialiseert zich op verschillende manieren. Hun werken bestaan in een precair evenwicht, doorkruist door tegengestelde krachten. Ze voegen toe, verbergen, scheuren uit, gummen uit om vervolgens weer toe te voegen, in een constante spanning tussen wat gedacht wordt en wat niet, een wip tussen controle en impulsiviteit, de strenge mentale constructie van een compositie en de ongebreidelde expressie van een gebaar.
Guillermo Mora (Alcalá de Henares, 1980) cultiveert een uniek visueel vocabulaire en creëert een abstracte manier van communiceren die zich concentreert op drie concepten: overlapping, verhulling en verdwijning in de schilderkunst. Hij studeerde af in schone kunsten aan de Complutense Universiteit van Madrid en de School of Art Institute of Chicago en ontving zijn doctoraat met een beurs van de La Caixa Foundation. De kunstenaar werd opgenomen in Thames & Hudson’s 100 Painters of Tomorrow lijst, ontving de Audemars Piguet Award in 2013 en kreeg een beurs van de Spaanse Academie in Rome in 2010-2011 en van het International Studio & Curatorial Program (ISCP) in New York in 2016. Zijn werken maken deel uit van onder andere de Margulies Collection (VS), Museum Voorlinden (NL), Elgiz Museum (TR), Fondazione Benetton (IT), Centro de Arte Dos de Mayo (ES) en Fundación Caja Madrid (ES).
Fragmenten/Fracties/Delen/Fotonen van Pep Vidal
- Tot 18 mei.
- LMNO, Émile de Motlaan 17, 1000 Brussel.
In zijn derde solotentoonstelling bij LMNO, getiteld Fragments/Fractions/Pieces/Photons, verkent kunstenaar en natuurkundige Pep Vidal fragmentatie door middel van de restauratie, herinterpretatie of gedeeltelijke aanpassing van verouderde objecten. Opnieuw combineert Pep Vidal kunst met exacte wetenschappen. Hij analyseert zijn onderwerpen methodisch en systematisch, onthult de complexiteit van de verschillende elementen waaruit ze bestaan en haalt er een extra laag informatie uit die op het eerste gezicht onzichtbaar is.
Pep Vidal (Rubí, 1980) heeft een PhD in natuurkunde van de Universiteit van Barcelona. Zijn werk is tentoongesteld in tal van prestigieuze instellingen, zoals de Fundació Antoni Tàpies in Barcelona (2023), de FRAC Picardie (2021), het Museum voor Hedendaagse Kunst in Zagreb (2019), de Fundació Joan Miró (2018) en het Museu Nacional d’Art de Catalunya (2017). Zijn werk bevindt zich in talrijke privécollecties in Europa en in verschillende stichtingen en museuminstellingen.
Geometrie en kleuren: Gio Ponti van Bea Sarrias
- Tot 27 april.
- Galerie Michèle Schoonjans, Waterloosesteenweg 690 Rivoli Building #25, 1180 Ukkel.
Tot 27 april richt de tentoonstelling zich op het vastleggen van de essentie van licht, kleur en de texturen van de materialen die werden gebruikt door de beroemde Milanese architect en ontwerper Gio Ponti (1891-1979), in zijn tijd synoniem met het symbool van moderniteit, door geometrie te gebruiken als compositorisch instrument. Bea Sarrias hanteert een creatieve benadering, waarbij ze haar schilderijen met elkaar laat combineren, nieuwe composities creëert en de kijker de kans geeft om actief deel te nemen aan de ervaring.
Bea Sarrias (Barcelona, 1980) portretteert binnen- en buitenarchitecturen door de essentie en creatieve visie van emblematische architecten en ontwerpers vanuit haar eigen artistieke oogpunt te herinterpreteren en vast te leggen. Al haar werk wordt ontwikkeld door middel van schilderen, waarbij een realistische techniek wordt gebruikt die zijn belangrijkste referenties ontleent aan het 20e-eeuwse Amerikaanse realisme. Zijn werk is tentoongesteld in verschillende steden zoals New York, Oslo, Malmö en Brussel, waaronder een opdracht voor het nieuwe NAVO-hoofdkwartier, en maakt deel uit van verschillende collecties zoals de Mies van der Rohe Foundation, de Open Earth Foundation, de Eileen Kaminsky Foundation en de Saffca Foundation.
Naakt, hoe lang nog tot de zomer? van Miguel Oliver
- Tot 19 maart.
- La Part du Feu, Jean Volderslaan 56, 1060 Sint-Gillis.
Tot 19 maart weerspiegelt Miguel Olivers figuratieve en tijdloze schilderkunst zijn interesse in de natuur en de mens. Zijn werk brengt de kunstgeschiedenis dichter bij het heden door middel van meditatieve composities waarin het licht en de zachtheid van de kleuren herkenbare scènes van serene schoonheid creëren.
Miguel Oliver (Madrid, 1968) woonde en exposeerde zijn werk in Madrid, New York, Shanghai, Dhaka, Buenos Aires en San José, Costa Rica.