Digitale geesteswetenschappen en Spaanstalige literatuur
De Universiteit Antwerpen en de Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) organiseren de Online Course of Digital Humanities Applied to the Teaching of Hispanic Literatures.
De digitale geesteswetenschappen zijn een gebied in volle expansie dat wordt gevormd door een reeks digitale methodologieën voor onderzoek. Deze methodologieën maken onder meer de kwantitatieve studie van tekstcorpora mogelijk en de visualisering van analyseresultaten in grafieken die verbanden aangeven tussen woorden, auteurs, personages in werken, statistieken van woord- of zinsfrequenties, verdeling van woorden over de tekst, enz., waarmee zij grote mogelijkheden bieden voor zowel de studie als het onderwijs van literatuur.
De toepassing van deze methodologieën op Spaanstalige literaturen is echter nog steeds schaars, en nog meer in universitaire aula’s. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het gebrek aan materiaal en onderwijs van deze methodologieën in het Spaans.
Deze cursus, georganiseerd door de Universiteit Antwerpen en de Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), heeft tot doel docenten en onderzoekers die gespecialiseerd zijn in Spaanstalige literatuur vertrouwd te maken met methodologieën uit de digitale geesteswetenschappen en hen in staat te stellen deze zowel in hun onderwijs als in hun onderzoek toe te passen. De gepresenteerde instrumenten zullen gratis en openbaar toegankelijk zijn.
Van 8 tot 24 februari zullen zes online werkcolleges worden gehouden, waarin de volgende onderwerpen zullen worden behandeld, met de hulp van docenten:
- 08/02/2021 - Totstandbrenging van digitale corpora. Rocío Ortuño Casanova, Universiteit Antwerpen (België).
- 10/02/2021 - Automatische extractie van entiteiten met Pelagios. Gimena del Rio Riande, CONICET (Argentinië).
- 16/02/2021 (17-19:00u) - Text mining met Voyant-tools. Geoffrey Rockwell, Universiteit van Alberta (Canada). Engels met Spaanse ondertitels.
- 17/02/2021 - Corpuslinguïstiek toegepast op literaire studies met Antconc. Adrián Cabedo Nebot, Universiteit van Valencia (Spanje).
- 22/02/2021 - Netwerkvisualisatie met Gephi. María Dolores Martos Pérez, UNED.
- 24/02/2021 – Topic modeling. José Manuel Fradejas Rueda, Universiteit van Valladolid (Spanje).