FAB SCIENCE: science beyond the lab
Een virtuele bijeenkomst voor Spaanse en Belgische vulgarisatoren.
De Ambassade biedt houdt een webinar voor vulgarisatoren uit Spanje en België.
In dit webinar, dat in het Engels zal worden gehouden, zullen onderzoekers en professionals uit de wetenschapscommunicatie uit beide landen hun projecten en outreach-activiteiten presenteren en uitleggen hoe wetenschappelijk werk het laboratorium verlaat en alle doelgroepen bereikt, met name de jongste.
Zij zullen ook de gelegenheid hebben om te praten over verschillende manieren om kennis over wetenschap en technologie te verspreiden, het belang van communicatie, aanpassingen van de inhoud aan het publiek, en de mogelijke gelijkenissen en verschillen tussen Belgische en Spaanse wetenschapscommunicatie.
In deze eerste editie, verwelkomt Fab Science de volgende genodigden:
- Helena González, coördinatrice educatieve inhoud van Big Van Ciencia en doctor in de biogeneeskunde aan de Universiteit van Barcelona. Gepassioneerd door genen en moleculaire biologie, specialiseerde ze zich in kankerepigenetica, en vulgariseert ze kennis over de wetenschap met Big Van sinds de oprichting in 2013, met een speciale interesse in wetenschapsonderwijs op de basisschool.
- Oriol Marimon, projectleider van Big Van Ciencia en doctor in organische chemie aan de universiteit van Barcelona, heeft zich gespecialiseerd in bacteriële pathogeniciteit. Hij neemt deel aan zijn eigen nationale en internationale projecten voor de ontwikkeling van nieuwe participatieve methodologieën voor de bevordering van wetenschappelijke roepingen bij jongeren. Hij is ook medeauteur van verschillende populair-wetenschappelijke boeken, zoals Hoe leg je genetica en evolutie uit aan de hand van een drakenmutant.
- Sandra Ortonobes, biomedisch wetenschapper, Master in Communicatielymfestelsel Wetenschapper en maker van het YouTube-kanaal La Hiperactin,
waar ze onthult over verschillende onderwerpen en curiosa over biomedicijnen, van diabetes tot prionen, via bacteriën, DNA of het lymfestelsel. - Arianna Piccialli, coördinatrice van Soapbox Science Brussels en doctor in de astrofysica aan het Max Planck Instituut voor Zonnestelselonderzoek in Göttingen. Ze is geïnteresseerd in planeten, het zonnestelsel, outreach, inclusie en diversiteit. Zij bestudeert momenteel de planetaire atmosferen van Venus en Mars aan het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie.
- Christine Bingen, tevens coördinator van Soapbox Science Brussels en doctor in de Opto-elektronica. Zij bestudeert momenteel ook de samenstelling van de atmosfeer aan het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie. Zij heeft deelgenomen aan verschillende Europese projecten die door het Europees Ruimteagentschap (ESA) werden gepromoot. Zij zet zich in voor het verspreiden van kennis en het betrekken van het publiek bij de klimaatuitdaging.
- Liesbeth Aerts, doctor in de biomedische wetenschappen en vulgarisator aan het Centrum voor Hersen- en Ziekteonderzoek van het VIB-KU Leuven. Zij is een van de initiatiefnemers van het Infopunt Proefdieronderzoek, een initiatief dat het publiek informatie wil verstrekken over onderzoek met proefdieren, en ook van het Belgisch netwerk voor wetenschappelijke communicatie. Als moleculair neurowetenschapper is haar missie om te zorgen dat wetenschappelijk onderzoek wordt gewaardeerd en een impact heeft op de samenleving.
Als u het evenemt gemist hebt, kunt u de samenvatting hier vinden:
Of bekijk de volledige versie: