#ThisIsNotAMusicBreak: Scritto [non scritto] con danza
De serie #ThisIsNotAMusicBreak keert terug met een Belgisch-Spaanse samenwerking van piano en dans.
De Spaanse agentschap voor internationale ontwikkelingssamenwerking (AECID) en de Ambassades en Afdelingen Cultuur van Spanje in Berlijn, Brussel, Lissabon, New York, Tokio en Washington D.C. lanceren op 17 juni de eerste videoclip in 2021 van de serie #ThisIsNotAMusicBreak 2021: Scritto [non scritto] con danza.
Scritto [non scritto] con danza is het tweede project van de pianisten Josep-Maria Balanyà en Stephane Ginsburgh. Het is een samenwerking met de danser en choreograaf Manuel Rodríguez, aangeboden door het AECID-hoofdkwartier. De kunstenaars hebben getracht deze tijden van opsluiting en reisbeperkingen weer te geven door middel van muziek en avant-gardistische beweging. Elke deelnemer heeft de video opgenomen in zijn plaats van herkomst.
In de woorden van de artiesten zelf: “Door de montage van de opnamen is op het toneel een triowerk ontstaan, waarin de twee muzikale werelden van Balanyà en Ginsburgh zich met de dans van Rodríguez verstrengelen in een sfeer van spanning en sterke levensenergie, waardoor samen een drama ontstaat”.
Josep-Maria Balanyà
De carrière van de Catalaanse pianist Josep-Maria Balanyà, met 22 opgenomen CD’s en meer dan 140 werken, heeft hem van klassieke, hedendaagse en jazzmuziek naar het terrein van de improvisatie, experimentele muziek en performance gevoerd. Balanyà, internationaal vermaard, is ook componist, improviserend orkestleider, geluidskunstenaar, schilder en fotograaf. Hij heeft gestudeerd in Barcelona, in Zwitserland (Swiss Jazz School en Hochschule für Musik und Theater in Bern) en bij Borah Bergman in New York. Hij creëerde multimediaprojecten voor piano, stem, elektronica, video, Butoh-dans, beeldhouwwerken en geluidsinstallaties. Hij bezoekt festivals en radioprogramma’s in vele landen in Europa en Amerika. Hij werkte samen met musici van wereldklasse zoals Claudio Pontiggia, Hans Koch, Joachim Kühn, Franz Hautzinger, Carlos Zingaro, Walter Quintus, Ksenija Lukic, Das Neue Ensemble Hannover, Americo Rodrigues, Paul Rogers, Mark Sanders, Hannah Marshall, Hannah Ma (dans) en Ramón López. Hij ontving verschillende creatiebeurzen in Duitsland en Zwitserland. Hij woont in Brussel en in Barcelona.
Stéphane Ginsburgh
De Belg Stephane Ginsburgh heeft piano gestudeerd bij Paul Badura-Skoda, Jerome Lowenthal, Vitaly Margulis en Claude Helffer. Hij behaalde ook een graad in wetenschapsfilosofie aan de U.L.B. en een doctoraat in de letteren aan de V.U.B. Hij gaf kamer- en solo recitals over de hele wereld en trad op in talrijke internationale festivals, zoals Ars Musica (Brussel), Quincena Musical (San Sebastian), ZKM Imatronic (Karksruhe), Agora (Parijs), Bach Academie Brugge, Ultima Oslo, Darmstadt Internationale Ferienkurse, Gaida (Vilnius), Warsaw Autumn, Festival Klara (Brussel) en Musica Strasbourg. Hij heeft de complete Prokofiev Piano Sonates opgenomen voor Cypres Records. Onvermoeibaar op zoek naar repertoire en naar combinaties van stem, percussie, interpretatie en elektronica, heeft hij zich van jongs af aan toegelegd op hedendaagse muziek, terwijl hij tegelijkertijd een uitgebreid klassiek repertoire ontwikkelde. Hij heeft werken van Frederic Rzewski, James Tenney en andere componisten in première gebracht.
Manuel Rodríguez
Manuel Rodríguez (Úbeda, Jaén) is opgeleid in klassiek ballet en hedendaagse dans, alsook in beeldende kunsten. Hij ontwikkelt zijn werk via verschillende artistieke disciplines en formaten die draaien rond dans en beeldende kunst. Zijn praktijk nodigt uit tot contemplatie en stelt een catharsis voor in de blik als een essentieel instrument voor het ware en diepe begrip van de dingen. Het beeld wordt opgevat en waargenomen als in een foto genomen door “overbelichting”. In de loop van zijn carrière heeft hij talrijke nationale en internationale prijzen en erkenningen gewonnen voor zijn werk als performer en schepper, en heeft hij op podia over de hele wereld gedanst. Zijn repertoire omvat meer dan 10 toneelwerken. Hij heeft steun gekregen van verschillende instellingen en platforms zoals het Cervantesinstituut en het Ramon Llull, Aerowaves, Fundació Catalunya La Pedrera, Graner, AECID, Centro Danza Canal, MACBA, Lavanderia in Turijn en Kyoto Art Center.
#ThisIsNotAMusicBreak
#ThisIsNotAMusicBreak is een serie van avant-gardemuziek, dans en performance met samenwerkingen tussen Spaanse en buitenlandse artiesten, die in 2020 werd gelanceerd als onderdeel van AECID’s #ProgramaVENTANA: een venster naar de spaanse cultuur. Dit initiatief is in het leven geroepen om de internationalisering van Spaanse kunstenaars, scheppende kunstenaars en culturele industrieën te blijven bevorderen, ondanks de beperkingen die de pandemie met zich meebrengt, door middel van netwerkvorming en voornamelijk met digitale middelen.