Anacronía
Anacronía is een ensemble dat tijdens concerten een nieuwe verbinding creëert tussen klassieke muziek en publiek door te focussen op spontaniteit, plezier en gedeelde energie, terwijl het muzikale anachronismen uit de geschiedenis herschept.
Vertel ons wat je wil over jezelf en je werk
Anacronía is een jong Spaans ensemble dat gespecialiseerd is in historische instrumenten. De leden, afkomstig uit Murcia, Jaén en Barcelona, zoeken naar een nieuwe relatie tussen klassieke muziek en het publiek in concertvorm, waarbij ze hun enscenering baseren op spontaniteit, plezier en gedeelde energie op en naast het podium. Hun bijzondere sonoriteit is geïnspireerd op het rijke amalgaam van sonoriteiten die door de geschiedenis heen voorkwamen op momenten van overgang en confrontatie van talen, waarbij ze proberen deze kleine muzikale "anachronismen" te herscheppen die stilistische conventies in de loop der tijd hebben verfijnd.
Wat is je relatie met Spanje/België?
Wij zijn een Spaanse groep die in de zomer van 2022 voor het eerst de kans kreeg om in België te spelen in het kader van de IYAP (International Youth Artists Presentation) in Antwerpen. Dankzij de deelname introduceerden we onze naam in de Belgische muziekscène, en een jaar later hebben we het geluk terug te kunnen komen dankzij de interesse die vanaf het begin werd getoond door MA Festival Brugge en Bozar, die we zeer dankbaar zijn voor hun vertrouwen.
Een speciale plek in België?
AMUZ (Antwerpen), een heel speciaal auditorium, waar we onze muziek voor het eerst in het land konden delen voor een toegewijd publiek.
Een speciale plek in Spanje?
Sierra Espuña (Murcia), het land waar we als band geboren zijn in het kader van het ECOS Festival.
Een liedje?
Eerste deel (Allegro assai) van het kwartet N.2 op. 5 voor fluit van Joseph Haydn. Het was het eerste werk dat we samen opnamen.
Een kunstwerk?
Onze gambist, Marc de la Linde.
Een boek?
Het nut van het nutteloze, door Nuccio Ordine.
Een wetenschappelijke mijlpaal?
Die staat voor de deur en het zal het geneesmiddel tegen kanker zijn.
Zonder deze technologie zou ik niet kunnen leven...
Zonder technologie kun je prima leven, hoewel dat niet betekent dat ze het leven niet makkelijker maken, vooral voor muzikanten.
Wanneer ik wakker word, is mijn eerste gedachte...
Welke dag is het vandaag?