Mónica Vara

Mónica Vara

Onderzoeker aan de KULeuven en lid van de Vereniging van Spaanse Wetenschappers in België.

Vertel ons maar wat je wil over jezelf en over je werk.

Mijn naam is Mónica en ik ben onderzoekster in de biomedische wetenschappen. Hoewel ik geboren en getogen ben in Zamora, studeerde ik Biotechnologie in Salamanca en volgde ik later een Master in de Moleculaire Geneeskunde in Nederland. Daar begon mijn interesse in immunologie en moleculaire biologie van kanker te groeien en ik besloot dan ook deze gebieden te verkennen tijdens mijn doctoraat in Leuven. Ik zit op dit moment in mijn laatste jaar en ben mijn studie over een eiwit dat betrokken is bij de progressie van melanoom aan het afronden.

Ik ben erg geïnteresseerd in wetenschapspopularisering en heb, sinds ik aan de universiteit ben begonnen, al samengewerkt met verschillende verenigingen en hun populariseringsprogramma's, waarbij steeds de nadruk op de genderkloof in de wetenschap werd gelegd. Ik werk momenteel samen met het internationale festival "Pint of Science" en met de Vereniging van Spaanse Wetenschappers in België (CEBE). Vanuit CEBE organiseerden we op 6 maart in Muntpunt een rondetafelconferentie waar specialisten op het gebied van wetenschap en genderongelijkheid in de wetenschap het nut van de huidige maatregelen (zowel in België als in Spanje) bespraken.

Wat is jouw relatie met Spanje / België?

Ik kwam 7 jaar geleden naar Leuven met de bedoeling om slechts één Erasmus en mijn eindejaarswerk te doen. Maar zowel de mogelijkheden als de warmte van de mensen zorgden ervoor dat ik langer in België bleef.

Wat is jouw speciale plek in België?

Dinant.

Welk plekje in Spanje is speciaal voor jou?

Salamanca.

Jouw liedje?

“Centro de gravedad permanente” van Franco Battiato.

Een kunstwerk?

De serie “Waterlelies” van Monet.

Een boek?

“No soy un monstruo” van Carme Chaparro.

Een wetenschappelijke mijlpaal?

Lynn Margulis' endosymbiontentheorie, die postuleert hoe prokaryote organismen aanleiding geven tot steeds complexere organismen, tot ze de eukaryote cel bereiken.

Zonder deze technologie zou u niet kunnen leven…

Een Italiaanse koffiezet.

Als ik wakker word, is het eerste wat ik denk…

Ik heb een koffie nodig.

  • Wetenschap
  • Leuven
  • Gepubliceerd op 17 april 2020

Oorsprong

Zamora