Pierre Bruyere
De voorzitter van het directiecomité van het Federaal Wetenschapsbeleid, BELSPO, vertelt over zijn achtergrond in het wetenschapsbeleid.
Vertel ons wat u wilt over uzelf en over uw werk.
Als ingenieur ben ik altijd gedreven geweest om te begrijpen hoe mechanismen werken, welke dan ook. Ik ontdekte eerst de elektronica en de informatica, die onder mijn basisopleiding vallen, maar mijn interesses zijn sindsdien uitgebreid naar het functioneren van de mens (of het nu gaat om geneeskunde of psychologie), naar de exacte wetenschappen en het functioneren van menselijke organisaties (of het nu gaat om de maatschappij in het algemeen of om organisatorische systemen zoals openbare diensten). Inzicht in deze functies helpt me om de oorsprong van problemen te achterhalen en oplossingen aan te dragen. En het motiveert me elke dag, zowel in mijn privé- als in mijn beroepsleven.
Wat is uw relatie met Spanje/België?
Mijn relatie met Spanje is heel bijzonder, aangezien mijn vrouw Spaanse is en we samen een zoontje hebben dat zowel de Belgische als Spaanse nationaliteit heeft. Ze komt oorspronkelijk uit Bilbao, uit het Baskenland. We brengen daar een groot deel van onze vakantie door om de familie van mijn echtgenote te zien, om te genieten van de uitzonderlijke natuur van Noord-Spanje, van de prachtige stranden en bergen, en om ons kind de kans te geven zich onder te dompelen in de Spaanse taal en cultuur.
Een speciale plaats in België?
Ik ben een rasechte Brusselaar. Ook al doet het verkeer van Brussel me elke dag klagen, ik hou enorm veel van deze stad: ik hou van haar chaotisch urbanisme, haar multiculturele bevolking en haar rol als Europese hoofdstad, die ondanks alles een menselijke dimensie heeft.
Een speciale plek in Spanje?
Ik ben vaak in Spanje geweest. Ik hou van de schoonheid van Noord-Spanje, Baskenland en Cantabrië, maar Sevilla is waarschijnlijk de plek die mij het meest aantrekt. Het is een mooie, gezellige, goed georganiseerde stad en natuurlijk kan je er goed eten. Een paar jaar geleden heb ik de kans gehad om deel te nemen aan de Aprilfeesten. Het was fantastisch, een reis terug in de tijd, een totale verandering van omgeving.
Een liedje?
Ik hou van romantische rocknummers. Als ik “With or without you” van U2 hoor, kan ik niet anders dan meezingen met het refrein.
Een kunstwerk?
Ik ben een liefhebber van het impressionisme en dan vooral van Claude Monet et zijn werk Le déjeuner sur l’herbe. Ik hou van de rust van de kleuren en van de poëzie die eruit voortkomen, maar ook van het feit dat Monet ruimte laat voor de verbeelding van de toeschouwer om de details en de precisie van het schilderij uit te vinden.
Een boek?
Ik lees veel, maar helaas weinig romans. Mijn probleem met romans is dat ze zo spannend kunnen zijn dat ik niet kan stoppen en de hele nacht opblijf om ze in één keer uit te lezen. Het boek dat me het meest heeft geraakt is waarschijnlijk L’écume des jours van Boris Vian. Vian beschrijft daarin een absurde en surrealistische wereld, vol vindingrijkheid, die zowel poëtisch als wreed is.
Een wetenschappelijke mijlpaal?
De ontdekking van de kwantumfysica is voor mij een essentiële mijlpaal in het wetenschappelijk onderzoek. Ondanks het feit dat het ons intuïtieve begrip van de werking van onze wereld op proef stelt, is het de basis van alle vooruitgang in de elektronica en is het zeker de drager van vele innovaties die nog moeten komen.
De verzoening van de klassieke fysica en de kwantumfysica zal, naar mijn mening, de volgende essentiële wetenschappelijke mijlpaal zijn.
Zonder deze technologie zou ik niet kunnen leven …
Ik ben verslaafd aan mobiele technologie en het Internet. In de afgelopen 20 jaar heeft de mensheid ongelofelijke vorderingen geboekt op vele gebieden die het leven voor iedereen gemakkelijker maken. Kunnen we ons zelfs nog voorstellen dat we reizen boekten, rekeningen betaalden, belastingaangiften indienden, naar muziek luisterden of naar een serie keken… zonder deze technologie?
Als ik wakker word, is het eerste waar ik aan denk …
Mijn zoon, die ik wakker maak en naar school breng (en de tweede gedachte is mijn koffie, zonder welke ik niet volledig operationeel kan zijn!).